تبلیغات
سیمای کوهمره سرخی( بزرگترین وبلاگ کوهمره) - چیدن، بسته بندی، نگهداری و تجارت انار
دوشنبه 14 اسفند 1391

چیدن، بسته بندی، نگهداری و تجارت انار

• نوشته شده توسط: ADMIN


چیدن، بسته بندی، نگهداری و تجارت انار

برای همه كسانی كه در بخش تولید فعالند مسئله بازاریابی و تجارت محصول حلقه انتهایی چرخه تولید محسوب میشود. محصولات باغی بجهت مشكل انبار مانی و فسادپذیری در این خصوص از وضعیت پیچده تری برخوردارند. واقعیت این است كه عمده تولیدات 800،000 تنی انار كشور در مقطع زمانی اواسط مهر تا اواخر آبان از روی درختان برداشت و بیشتر آن در همین زمان محدود روانه بازار میگردد. برای بیشتر باغداران امكان استفاده از روشهای مدرن نگهداری محصول فراهم نبوده و از اینرو محصول تولیدی علی رقم افت قیمت در این مقطع ناگذیر به بازار عرضه و یا به انبارهای غیر استاندارد و سنتی با درصد ضایعات بالا منتقل میگردنند.

در این صفحه سعی ما ارتقاء دانش بهره برداران و ارائه تصویری روشن و عملیاتی از مسائل مربوط به برداشت و بسته بندی و نگهداری انار و در نهایت تجارت صحیح و ارائه استاندارای متعارف صادراتی در خصوص این محصول ارزشمند میباشد.

چیدن میوه انار بصورت دستی انجام می شود، میوه رسیده انار با چرخش میوه به سمت راست یا چپ از شاخه جدا می گردد. در باغ های جدید الاحداث و ارقام پاكوتاه، یك كارگر به تنهایی میوه را چیده و آنرا داخل كیسه یا سطل یا سبد گذاشته و یا به آرامی روی زمین می گذارد. اما در باغ های قدیمی كه درختان دارای جثه بزرگ و ارتفاع بلند هستند، كار برداشت بوسیله دو نفر انجام میشود. یك نفر كه در كنار درخت، یا روی چهارپایه و یا روی تنه های قطور درخت ایستاد ومعمولاً با یكدست خود را نگهداشته و با دست دیگر انارها را تك تك چیده و به سمت نفر دوم كه معمولاً در زیر درخت می نشیند، پرتاب می كند و او انار را گرفته و به آرامی روی زمین می گذارد. بعد از اتمام كار، یا بطور همزمان توسط فرد دیگر انارهای چیده شده در پای هر درخت تفكیك و انارهای سالم و عاری از كرم گلوگاه در جعبه های مخصوص گذاشته و به انبار فرستاد ه می شود.

محصول انار بسته به واریته آن از اواسط تابستان تا اواخر آبان آماده برداشت از روی درخت میباشد. توجه داشته باشید رسیدن انار و افزایش سطح اسیدیته و رنگ پذیری و آبدار شدن آن همگی به تغییر دما و سرد شدن نسبی آن بستگی دارد. از اینرو باغداران در برداشت انار تابع شرائط دمایی بوده و تغییر دما نیز خود عامل خسارت نسبی به میوه های رسیده و افزایش میزان میوه های تركیده و زخمی میباشد. فارق از معیارهای سازمان استاندارد، درجه بندی انار در تجارت داخلی تابع اندازه و رنگ محصول، معروفیت ارقام و سلامت ظاهری میوه میباشد. بنابر این محصول باغ انار در زمان برداشت و در شرائط معمول به ترتیب ذیل قابل طبقه بندی میباشند.

1- انار های ممتاز و درجه 1 از گل اول شامل 25% كل محصول با وزن بیش از 300 گرم برای هر میوه
2- انارهای معمولی و درجه 2 از گل دوم شامل 30% كل محصول با وزن حدود 300 - 225 گرم برای هر میوه
3- انارهای كوچك درجه 3 از گل دوم شامل 15% كل محصول با وزن 225 - 175 گرم برای هر میوه
4- انار های خطی 5% كل محصول
5- انارهای كوچك بدون آفت و بیماری با تركیدگی و آفتاب سوختگی نسبی 15% كل محصول
6- انارهای ریز و نارس گل سوم 2% كل محصول
7- انارهای لهیده و آفت زده 8% كل محصول

طبقه بندی فوق بر پایه شرائط طبیعی و معمول یك باغ انار میباشد. در باغات ممتاز درصد میوه های درجه یك و ممتاز بعضا تا 50 درصد افزایش یافته و سطح ضایعات به 5 درصد كل محصول محدود میشود این در حالی است كه در باغات با سطح خسارت بالا میزان ضایعات بعضا تا 50 درصد محصول نیز افزایش میابد. در هر صورت باید توجه داشته باشید كه بطور میانگین حدود 30 درصد از كل محصول قابل عرضه به بازار مصرف نبوده و میباید جهت عرضه به كارخانجات فرآوری به شكل مناسب از روی درختان جمع آوری گردد.
در حال حاضر عمده باغات كشور از همان روش سنتی بجا مانده از دهه های پیشین به جمع آوری و چیدن انار از روی درختان اقدام میكنند. در این روش كل محصول با درجات مختلف و بعضا به همراه انارهای ضایعاتی از روی درختان چیده و در یك محل دپو میشود و سپس كارگران نسبت به جدا سازی و چیدن میوه ها با درجات مختلف در كارتن و جدا سازی ضایعات اقدام میكنند.

با توجه به تازه خوری انار، این محصول پس از چیدن در درجات مختلف روانه بازار مصرف میشود و محصول باغداران عمدتا در بازارهای اصلی میوه و تره بار جهت عمده فروشی عرضه میشود. به جهت تمایل خانوارهای ایرانی به تازه خوری این محصول، نحوه بسته بندی و چینش و عرضه و تجارت آن تحت تاثیر این موضوع قرار دارد. ار اینرو انار تولیدی باغداران به ترتیب ذیل روانه بازار عمده فروشی در داخل میگردد:

1- انار ممتاز در بسته بندی تك رج جهت مشتریان خاص به نرخ بالاتر از قیمت صادراتی عرضه میشود. افزایش قیمت این محصول در انتهای زمان عرضه در اواسط زمستان حدود 50% میباشد.

2- انار درجه یك با بسته بندی عمدتا تك رج با قیمتی نزدیك به نرخ صادراتی به بازار داخلی عرضه میشود. این نوع انار با افزایش قیمت 100% در انتهای دوره عرضه محصول در اواسط زمستان مواجه میشود.

3- انار درجه 2 در بسته بندی عمدتا 2 رج كه در ردیف بالایی انارهای مرغوب و درشتر چیده میشود. افزایش قیمت این درجه از محصول در پایان دوره عرضه حدود 50% میباشد.

4- انارهای تركیده، آسیب دیده، آفتاب سوخته و بدون آفت بهمراه انارهای نیمه رس از گل آخر در طوری نایلونی جمع آوری و به مراكز خرید كارخانجات فرآوری تحویل میشود. قیمت خرید این محصول در طی دوره برداشت با نوسان 50 درصدی مواجه میباشد.

با توجه به اینكه محصول در بازار داخلی پس از عرصه بسرعت به دست مصرف كننده نهایی میرسد. تعدادی از انارهای خطی سالم و انارهای درجه 3 , بسته به وزن آن همراه انارهای درجه 1 و 2 ادغام میگردد.

جدا سازی دقیق كلیه انارهای فاسد و آفت زده طی مراحل برداشت و طبقه بندی و جلوگیری از ادغام این نوع انارها با محصول تجاری عرضه شده به بازار مصرف و كارخانجات فرآوری از مسئولیتهای حرفه ای و اخلاقی باغداران میباشد. متاسفانه طی سالیان اخیر موارد فراوانی از بی توجهی در این خصوص و علاوه بر آن ادغام انارها از واریته های مختلف تحت عنوان یك رقم تجاری معروف در شهرستان ساوه رویت شده كه بازخورد بسیار بدی در پی داشته است.


نكته ظریف و قابل اعتناء در خصوص تجارت داخلی انار افزایش قیمت نسبی حدود 50 تا 100 درصدی محصول طی دوره 2 ماه پس از برداشت میباشد. از اینرو عرضه تدریجی محصول ضرورت انبار داری آنرا روشن میسازد. معذالك بجهت خرد بودن بهره برداران ظرفیت تولیدی برای انتقال به سردخانه در سطح اقتصادی نمیباشد، استفاده از انبارهای سنتی برای نگه داری كوتاه مدت انار گزینه نسبتا مناسبی در راستای حل این مشكل میباشد.

كُده گاه یا گوده، ، انبارهای روبازی هستند كه در محل مناسبی از باغ، در بین ردیف های درختان و بصورت موقت در زمان برداشت میوه ایجاد می شوند. عرض این گودال ها 3 متر و طول آنها بستگی به مقدار انار باغ یا قطعه مورد نظر دارد. عمق این گودالها حدود 60 – 50 سانتیمتر است و دركنار گودال بند های بلند خاكی ایجاد می كنند تا هم گنجایش آن اضافه شود و هم اینكه آب به داخل انبار نیافتد. كف گودال را ماسه یا خاك نرم می ریزند و انار را تا ارتفاع حدود 80 سانتیمتر روی هم می چینند. انارهای كوچك را در كف و انارهای درشت را روی آن میگذارند. انارهای رویی را وارونه می گذارند تا آب باران وارد تاج نشود. روی گودال را با شاخ و برگ درختان وعلفهای هرز كف باغ یا نی های بلندی كه در حاشیه جوی ها میروید و به خیزران مشهور است می پوشانند. در مناطقی كه احتمال بارندگی زیاد باشد، بعد از ریختن شاخ و برگ و علف، روی گودال را با یك نایلون می پوشانند. در این روش می توان انار را حدود 2 ماه نگهداری كرد. تازگی و طراوت میوه در این روش حفظ می گردد لاكن سطح ضایعات در این نحوه انبار مانی بالاست و بعضا تا 30 درصد میرسد.

انبارهای مسقف رو زمینی، این انبارها در قسمتهای سایه گیر باغ و با مصالح ساختمانی احداث می گردد. اندازه آن به میزان تولید باغ بستگی دارد. سعی مییشود تعداد پنجره آنها كم و پنجره ها در محل هایی تعبیه گردد كه آفتاب مستقیم به داخل انبار نتابد. كف این انبارها نیز ماسه می ریزند و ارتفاع انار هم نباید از یك متر تجاوز كند. پوشاندن روی میو ه ها ضروری نیست، ولی ریختن مقدار كمی علفهای هرز گرامینه روی انارها باعث حفظ طراوت آنها میشود. در صورت نزدیك بودن باغ تا منازل مسكونی، میتوان از زیرزمین های خنك منازل نیز برای انبار انار استفاده كرد.

انبارهای مسقف زیر زمینی، حال كه با چالش نگهداری و عرضه تدریجی محصول به بازار داخلی مواجه هستیم و شرائط نگهداری انار در سردخانه صنعتی برای اكثر تولید كنندگان خرد محیا نمیباشد. چاره ای جز استفاده از انبارهای سنتی برای نگهداری كوتاه مدت انار در دسترس نمیباشد. از اینرو با توجه به بررسی روشهای مختلف نگهداری سنتی انار در باغات پیشنهاد ما استفاده از انبارهای زیر زمینی با هزینه ساخت محدود در این خصوص میباشد. در شكل روبرو یك نمونه از این انبارها همراه مشخصات لازم آورده شده است.

قبل از استفاده از انبار نسبت به خاكروبی، سم پاشی و در نهایت شستشوی دقیق انبار اقدام كنید. میوه ها را بر اساس درجه بندی تعریف شده در سبدهای مختلف قرار دهید و بطور منظم در انبار بچینید. فاصله مناسب بین هر چند ردیف جهت دسترسی و گردش هوا را رعایت كنید. دقت داشته باشید نگهداری فله ای انارها در انبار سطح افت كلی محصول و گسترش آفت احتمالی را بشدت افزایش و استفاده بهینه از كلیه فضای انبار را محدود میكند از اینرو حتما میوها را در سبدهای مشبك در انبار نگهداری كنید. انار پس از چیدن در انبار شروع به تصاعد گاز اتیلن كرده كه این گاز حتما باید بگونه از انبار خارج شود نصب دریچه های تخلیه هوا در قسمتهای مختلف انبار ضرورت دارد.

نقل انتقال و بارگیری محصول از مشكلات انبارهای زیر زمینی میباشد از اینرو احداث جاده شیب دار مناسب جهت دسترسی به انبار مفید خواهد بود سطح توقف گاه خودرو در جوار انبار را حدود نیم متر پائینتر از كف انبار احداث كنید تا از ورود آب باران یا زهكش به انبار جلوگیری شود. احداث یك حلقه چاه جذبی برای هدایت فاضل آب و بارندگی ضرورت دارد. انار برای ماندگاری نیاز به رطوبت نسبی 85 درصدی دارد كه از مزیتهای احداث انبارهای زیر زمینی همین بالا بودن سطح رطوبت در آنهاست كه بیشتر از طریق رطوبت موجود در خاك كف و جدارها تامین میگردد از اینرو از عایق بندی، غیر گونی و ایزو گام جدارها و كف انبار جدا خودداری كنید. سقف انبار را با شیب مناسب از پنلهای سیمانی و ایرانیتی كه عایق بهتری برای حرارت میباشند احداث كنید.

حداكثر ارتفاع عملیاتی برای چیدن سبدها در این انبار 1.5 متر میباشد. جهت محاسبه مساحت كف انبار تناژ مورد نظر را در عدد 1.5 ضرب نمائید، مثلا برای احداث یك انبار 20 تنی مساحت مفید كف انبار، باید 30 متر مربع اختیار شود.
پس از چیدن هر یك ردیف از سبدهای انار در انبار روی آنرا به ضخامت 10 سانت از علفهای تازه و خیزران كه عموما در اطراف جوی ها در باغ میرویند استتار كرده و سپس نسبت به چیدن ردیفهای بعدی اقدام كنید. سعی كنید حدالامكان سبدهای مجاور با جدار دیوارها نیز در احاطه علف قرار گرفته تا امكان جریان هوای خشك به درون سبدها محدود گردد. در ردیف آخرین سبدها ضخامت علفها حداقل نیم متر در نظر گرفته شود و حاشیه دیوارها نیز با علف پوشش داده شود.

دوران چیدن فله ای و دپوی در هم انار گذشته است. اگر امكان ذخیره سازی انار فراهم میباشد ابتدا انارهای ممتاز و درجه 1 را از روی درخت چیده و درون سبدهای مشبك قرار دهید از پرت كردن انار و زخمی شدن آن بشدت اجتناب كنید هر گونه ضربه و آماسی به شكل گیری فرآیند فساد میوه كمك میكند. سعی كنید برداشت محصول را در ساعات خنك انجام دهید چند ساعت اول چیدن و جمع آوری محصول مهم است، سبدها را در معرض آفتاب قرار ندهید و آنها را به سرعت به انبار و یا سردخانه انتقال دهید.

پس از اتمام جمع آوری و انتقال انارهای درجه 1 و ممتاز نسبت به جمع آوری انارهای معمولی و درجه 2 و درجه 3 همچنین انارهای خطی بصورت مجزا اقدام كنید. اگر بازار مصرف در شرائط تعادل قیمت میباشد تعدادی از انارهای درجه 3 و خطی سالم را بهمراه محصول درجه 2 در كارتنهای 2 رج ادغام و روانه بازار مصرف كنید. انارهای مرغوب درجه 2 را به انبار انتقال دهید، دقت داشته باشید میزان انارهای خطی زیاد نیست سعی كنید این نوع انارها را طی نوبتهای مستمر به همراه انارهای درجه 2 روانه بازار مصرف شوند، انارهای خطی گزینه مناسبی برای انبار داری نیستند. انارهای درجه 3 باید بشكل مستمر همراه انارهای معمولی ادغام و روانه بازار شود این نوع انار شامل افزایش قیمت چندانی در انتهای دوره عرضه نمیباشد از اینرو انبار مانی آن چندان مقرون به صرفه نیست پس در عرضه سریع این نوع محصول بهمراه انارهای معمولی تردید نكنید.

انارهای تركیده و آفتاب سوخته و البته بدون آفت در آخرین مرحله از روی درخت جمع آوری میشود. تجربه نشان داده عرضه سریع این نوع محصول به مراكز خرید كارخانجات فرآوری به افت قیمت آن منجر میشود از سویی چیدن سریع آن از روی درخت و نگهداری آن موجب تبخیر آب موجود در میوه و كاهش وزن و كیفیت محصول میگردد، پس از رویت انارهای تركیده روی درختان نگران نباشید و اجازه دهید این نوع محصول در انتها از روی درخت برداشت شود. افزایش میزان میوه های تركیده نیز بهتر از چیدن سریع و فروش به قیمت نازل میباشد. انارهای ریز و نارس گل سوم نیز در حدود یكماه پس از برداشت محصول بمرور رسیده و امكان برداشت و عرضه آن به كارخانجات فرآوری وجود دارد.

احتیاجی به برداشت انارهای فاسد و لهیده از روی درختان در این مقطع نمیباشد. این نوع انار در اواسط زمستان بهمراه انارهای بجا مانده در كف باغ و انبارها توسط كارگران جمع آوری و به دقت سوزانده میشوند، انارهای فاسد میزبان كرم گلوگاه انار هستند و در شرائط سرما درون همین انارهای فاسد زمستان را سر میكنند پس اجازه دهید این آفت درون میزبان جای گرفته و در شرائط خواب زمستان همراه میزبان جمع آوری و سوزانده شوند، جمع آوری این نوع انارها از روی درختان سهلتر از جمع آوری آن از كف باغ میباشد پس با چیدن بی دلیل انارهای فاسد در این مقطع خود را مجبور به دوباره كاری نكنید.

به جهت نیاز انار به دمای حدود 5 درجه سانتیگراد و رطوبت 75 درصد امكان نگه داری انار در انبار سنتی زیاد نیست. بعضی از ارقام انار در سردخانه صنعتی تا 90 روز ظرفیت انبار مانی دارد، لاكن در انبار سنتی زیر زمینی ظرف مدت یكماه با خشك شدن نسبی پوست میوه مواجه میشویم از اینرو توصیه میشود متناسب با شرائط بازار انارهای موجود در انبارهای سنتی حداكثر ظرف 45 روز روانه بازار مصرف شوند.

استفاده از سردخانه صنعتی گزینه مزیت دار جهت نگهداری انار است، انتخاب ارقام مناسب با ماندگاری طولانی نكته قابل تامل در این خصوص میباشد.



نظرات() 



Cialis 20 mg
دوشنبه 7 خرداد 1397 03:20 ق.ظ

Thank you, Plenty of data.

buying cialis overnight cialis daily reviews cialis 05 40 mg cialis what if i take get cheap cialis ou acheter du cialis pas cher cialis official site we choice free trial of cialis look here cialis order on line compare prices cialis uk
Viagra tablets australia
سه شنبه 4 اردیبهشت 1397 05:57 ق.ظ

Regards. I like it!
cheap viagra online usa how can i order viagra online can i buy viagra at cvs buy viagra tesco order viagra online no prescription buy cheap viagra online with prescription buy viagra online next day delivery where buy viagra uk online viagra uk best buy viagra
Cialis prices
جمعه 17 فروردین 1397 09:37 ب.ظ

Cheers. An abundance of posts!

i recommend cialis generico estudios de cialis genricos cialis 10 doctissimo brand cialis generic how to purchase cialis on line cialis 5 mg buy india cialis 100mg cost cialis generique 5 mg cipla cialis online order generic cialis online
Buy cialis online
جمعه 3 فروردین 1397 06:57 ب.ظ

Great write ups. Many thanks!
cialis online napol cost of cialis per pill cialis prezzo al pubblico import cialis tarif cialis france online prescriptions cialis order cialis from india safe site to buy cialis online cialis 20 mg effectiveness only best offers cialis use
Buy generic cialis
دوشنبه 28 اسفند 1396 01:10 ق.ظ

You actually revealed it really well.
tadalafil 20mg cipla cialis online cialis qualitat acquistare cialis internet cialis with 2 days delivery generic cialis 20mg tablets effetti del cialis canadian cialis cialis authentique suisse cialis pills boards
Lynne
دوشنبه 25 اردیبهشت 1396 02:28 ب.ظ
What's up, after reading this awesome post i am too cheerful
to share my familiarity here with colleagues.
http://hungrybreeze9788.sosblogs.com
پنجشنبه 21 اردیبهشت 1396 02:13 ق.ظ
It's impressive that you are getting thoughts from this
piece of writing as well as from our discussion made here.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر